27 Ocak 2008 Pazar

Küresel Sözleşme ve Türk şirketleri


Türkiye'de sorumlu işletmecilik felsefesiyle yola çıkan şirketler, Birleşmiş Milletler tarafından hayata geçirilen Küresel Sözleşme'ye (Global Compact) gün geçtikçe daha fazla ilgi göstermeye başladı. Kurumsal sosyal sorumluluk adına, insan haklarının korunması, olumlu çalışma standartları, çevre koruma ve yolsuzlukla mücadele başlıkları altında 10 evrensel ilke çerçevesinde işlev görmeyi hedefleyen şirket ve STK sayısı bugün itibarıyla Türkiye'de 119'u bulmuş durumda. Aralarında Koç ve Eczacıbaşı gibi Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin de bulunduğu Küresel Sözleşme üyeleri, gönülllü bir girişimle geliştirdikleri projelerle sözleşme ilkelerini uygulamaya koyuyorlar. Kaydedilen "ilerleme hakkındaki iletişim" ile örnek vakalar, Küresel Sözleşme resmi sitesi olan "http://www.unglobalcompact.org" adresinde incelenebilir. Şu anda Türkiye bölümünde, Global Tanıtım'ın "Global Green" çalışması süregelen bir proje olarak varlık gösteriyor.


Yaşadığımız çağın en büyük çevre sorunu olan Küresel Isınma'ya karşı sorumluluk hisseden Global Tanıtım, bu soruna dikkat çekerek, konuya duyarlı hissedarların sürdürülebilir şekilde katılımını sağlamak ve çözümü destekleyici uygulamaları şirket çapına yaymak adına güzel bir çalışma gerçekleştirmiş. Projenin ayrıntıları ve elde edilen sonuçları "http://www.globaltanitim.com/eng/GlobalGreen.html" adresinde...


Kurumsal sosyal sorumluluk, her ne kadar bazen küresel sermayenin karıştırdığı bir dünyanın geri kazanılması adına aynı küresel sermayenin günah çıkarması olarak eleştirilerin hedefi olsa da, gerçek anlamda şirket kültürü ve uygulamaları ile örtüşen "sorumlu" bir duruş sergilendiğinde, küresel ve yerel anlamda büyük katkılar sağlıyor. Bu katkıların sinerjik bir şekilde paylaşılmasına bir platform oluşturan Küresel Sözleşme, umarım, bahsedilen başlıklar altındaki küresel sorunların çözülmesi konusunda gün geçtikçe daha fazla şirkete yol gösterici olur.


Katılımcı Türk şirketlerin çalışmalarını kendi web sitelerinde inceleyebilirsiniz...





Hiç yorum yok: