26 Şubat 2008 Salı

Destek: Expo İzmir 2015


Expo 2015 hakkında birşeyler söylemeden önce halkla ilişkiler alanındaki yüksek lisansımın son döneminde kapsamı Sosyal Medya olan bir ders aldığım için acaip memnun olduğumu belirteceğim. Bir blogumuz var ve bu blogta ele aldığımız projelerde Sosyal Medya'yı kullanarak neler yapabileceğimizi araştırıyor, yayınlıyor ve tartışıyoruz. Aşağıda yayınlayacağım yazı ise Expo 2015'in İzmir'de gerçekleştirilmesi için sosyal medya bazında neler yapılabileceği ile ilgili...Sizlerden de aktif destek ve yorum beklediğim için burada da yayınlamaya karar verdim...Ne de olsa paylaşımcı bir ortamdayız...:)


Expo fuarı, hiçbir ticari amaç taşımayan, ürünler değil fikirler ve insanlığın geleceğine dair projelerin sergilendiği kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak da anılan büyük çapta ve uluslararası bir organizasyondur. Gerçekleştireleceği şehir seçimi, belli kriterler gözönünde bulundurularak, organizasyon sahibi Uluslararası Sergiler Bürosu(BIE) tarafından yapılır. Aday şehirler, kendi kültürel geçmiş ve kimliklerine uygun bir tema çerçevesinde, bölge halkının ve STKların da desteğini alarak evrensel düzeyde sosyo kültürel gelişime olanak tanıyan bir etkinlik çerçevesinde bu yarışa dahil olurlar. Bugüne kadar gerçekleştirildiği şehirlerin kültürel ve ekonomik yapılarında büyük gelişimlere aracı olan Expo fuarının nerede yapılacağının belirlenmesindeki en büyük etken, hem fuarın yerel ve ülkesel olarak katkılarının bilincine vardığı, hem de evrensel düzeydeki bu projelere evsahipliği yapmak istediği için bölge ve ülke halkının gönüllüğüdür. Egenin incisi İzmir, Expo 2015 için resmi aday olarak şu anda İtalya’nın Milano şehri ile mücadele etmektedir. ( http://expo2015izmir.org.tr/nedir.html)

Amacımız, sosyal medya nimetlerinden yararlanarak bu bilinci arttırmak, dikkat çekici bir gönüllü topluluğu oluşturmak ve değerlendirmede göz önüne alınacak platformlarda, varlıkları ya da oyları ile İzmir Expo 2015’e destek olacak olan bu topluluğu yönlendirmektir. İlgi çekici düzeye geldikten sonra geleneksel medya mecralarında yer alması sağlanarak BIE tarafından da dikkate alınmaya değer bir konuma getirilebilir. Tabi burada BIE hangi platformlardaki oluşumları ya da oyları ciddiye alıyor, buna göre hareket etmek gerekir. Aynı zamanda bugüne kadar yapılmış olan çalışmalara sinerjik bir şekilde katkıda da bulunabilir, fikir alışverişi yapılabilir.

Bugüne kadar web ortamında İzmir’in Expo 2015 adaylığı için neler yapılmış diye şöyle bir göz gezdirdim. Türkiye’de patlama yaşayan Facebook sosyal ağ sitesinde Expo 2015 adına global düzeyde açılmış olan 30 civarında grup mevcut. Bu gruplardan en büyüğü yaklaşık 9500 üyesi olan “EXPO 2015 İZMİR’de OLMALI” grubu. 500.000 üyeye sahip olmayı hedefleyen grubun mevcudu, BIE tarafından ne kadar ciddiye alınır bilinmez ama grup üyelerinin gönüllü oylarını toplayan web sitelerine yönlendirilmesi asıl amaç olmalıdır. Bu konuda grubun ana sayfasının çok da etkin kullanılmadığını belirtmek isterim. Gönüllü kişilerin form dolduracağı mevcut olan her web sitesi adresi, grup sayfasını ziyaret eden kişiler tarafından hemen görülecek şekilde grup tanıtımı bölümüne yerleştirilmelidir. Ayrıca İngilizce dili ile de tanıtım yapılması grup sayfasının daha geniş bir kitleye seslenebilmesine olanak tanır, destek ulusal değil uluslar arası bir şekil alır. Tarih itibarıyla yeni bir oluşum için fazla vaktimiz olmadığını düşünerek bu facebook grubu ile bağlantıya geçmemiz, grup tanıtımı ve etkin destek oluşumu için fikir alışverişinde bulunmamız gerektiğine inanıyorum.

Grup tanıtımı ile ilgili neler yapılabilir? Kendi sosyal ağımıza gruba üye olunması ve onların da başkalarına bu daveti göndermeleri için etkileyici bir mesaj göndermekle başlayabiliriz. Üye sayısı ile dikkat çeken ve konu ile ilgilenebileceğini düşündüğümüz grupların adminleri ile grup tanıtımını yapmaları için bağlantıya geçebiliriz.(üniversiteler, ülkelerini sevenler, şehirler, Türk gençliği vesaire vesaire…) Ayrıca facebookta “promote your group with an ad” uygulaması ile grup tanıtımı yapılabilir. Gruptaki kişi sayısındaki artış ölçülebilir fakat form doldurulan sitelerdeki oluşumda facebook grubu kaynaklı oyların oranı hakkında bir şey söylemek, sistemde nereden yönlendirildiğimizi ölçümleyen bir çoktan seçmeli uygulama olmadığı için imkansız. Bu ancak gruba üye olan kişilerin adaylığa ciddi anlamda ne kadar sahip çıktıkları ile ilgili bir durumdur…


Gönüllü topluluklarına yönlendirme yapabileceğimiz diğer bir platform da Bloglar dünyası…Özel olarak Expo 2015 İzmir için açacağımız, eşgüdümlü olarak İngilizce ve Türkçe içerikli yayın yapacak blogumuzda, sosyal ağ sitelerindeki gibi Expo, expo 2015 ve İzmir’in adaylığı konusunda önemli bilgileri paylaşabilir, gönüllü formlarının doldurulduğu web sitesi ve diğer site linklerini verebiliriz. Uygun içerik hazırlandıktan sonra blogumuz Technorati ve Blograzzi gibi blog listeleme ve arama sitelerine kaydedilmelidir. Kendi kategorilerinde iyi takip edilen blogların sahipleri ile iletişime geçerek, etkinliğin önemi ve desteğin gereksinimi hakkında bilgi verebilir, blogları üzerinden Expo 2015 İzmir blogumuza bağlantı vermelerini talep edebiliriz. Hatta blog sayfalarında html kodlu olarak kaydedilebilecek olan görsel Expo 2015 İzmir logosuna rastlamıştım, bu logoya ulaşarak, blogların statik bölümünde yer almasını sağlayabiliriz…Şu anda hangi sayfada gördüğümü hatırlamıyorum. Bilen varsa yardımcı olsun..:)Ben de bu arada araştıracağım…Ayrıca günce işlevi gören blogumuzda, İzmir’in adaylığı ve gönüllü kişilerdeki artış konusundaki güncel gelişmeleri takip ederek bunları yayınlamak, blogun takip edilme oranını arttırır.

Gönüllü topluluklarını hareket geçirecek bir diğer araç ise Youtube. Şu anda İzmir Expo 2015 videosu tıklanma oranı 16000 civarında. Videoların tıklanma oranı ile destek olmak arasında doğru orantı yok fakat videonun tanıtımını yaparak, İzmir’in Expo 2015 adaylığının anlaşılması konusunda gönüllü olma potansiyeline sahip kişilere yol gösterici olacağı bir gerçek. Yani Youtube videosunu hem yönlendirme aracı olarak, hem de içeriği tamamlayıcı bir araç olarak kullanabiliriz. Bunu yapmak için de videonun hem sosyal ağ hem de bloglarımızda tanıtımını yapabilir, grup üyelerinden veya blog takipçilerinden videoyu başkaları ile de paylaşmalarını rica edebiliriz. Bu arada artan video tıklanma oranları dikkat çekici bir seviyeye gelirse, çalışmaların son durağı olan geleneksel medyada yer alma konusunda katkısı olabilir.

Yukarıda saydığım düşünceler aslında yapılabileceklerin çok küçük bir bölümü.. Sosyal medya dediğimiz, yaratıcı düşünceye ve gelişime o kadar açık bir ortam ki küçük bir adım, bastığı yeri inletme mertebesine çok kısa zamanda erişebilir. Temel anlamda toparlarsam yaplabilecekler;

Sosyal medya ortamında yayınlanabilecek her türlü içeriğin belirlenmesi ve biraraya getirilmesi(ilgili web siteleri, bloglar, videolar, gönüllü formlarına bağlantı)
Bu içeriklerin belirlenmiş ortamlarda yayınlanmaya başlanması ya da mevcut içeriğin geliştirilmesi(facebook, blog)
Ortamlardaki oluşumların tanıtımının kendilerine uygun şekillerde yapılması(grup tanıtımları, blog tanıtımları)
Kullanılan her bir sosyal medya aracının bir diğeri ile bağlantısının kurulması(grup sayfasında blog linki, blog sayfasında grup linki)

Ulaşacağımız sonuç ise;

Bu çalışmalar sonucunda sosyal medya ortamını takip eden kişilerde İzmir Expo 2015 hakkında bilinç düzeyinin arttırılması ve gönüllü formlarının doldurulması…

Sosyal medya araçları ile yayın yapan oluşumların destek görme ve takip düzeyini dikkat çekici bir seviyeye getirerek, geleneksel medyada da yer almasının sağlanması ve sosyal medyayı takip etmeyen kişiler nezdinde de bilinç düzeyinin ve gönüllü girişim sayısının arttırılması

Aklıma gelenler şimdilik bunlar, yorumları beklerim…:)

Hiç yorum yok: