7 Temmuz 2014 Pazartesi

Teknoloji hayatları nasıl değiştiriyor? Minik bir güneşin hikayesi

Dünyada hala 1 milyarın üzerinde insan her gece yatağa aç gidiyor.
Hala 1 milyarın üzerinde insan, günlük temiz su ihtiyacını karşılayamıyor.
Gelecek on yıllarda bile yüzlerce milyon insanın elektriğe erişiminin olmaması bekleniyor.
Bir yanda inanılmaz derecede endüstriyel, teknolojik metropoller varken, akıllı evleri konuşurken, bir yandan elektriğe ve en basit altyapılara bile sahip olmayan topluluklardan bahsediyoruz.

Tüm problemler de beraberlerinde yaratıcı düşünceyi getiriyor, keşke bir gecede her şey düzelebilse, tüm bu altyapı problemleri ve önemli sorunlar çözülebilse fakat çaresizlik içinde bulunan çözümler ile bu topluluklara umut ışığı yanıyor.

Bunlardan birinin hikayesini paylaşmak istiyorum: Little Sun yani Minik Güneş. Little Sun aslında sosyal bir girişim ve amacı dünya üzerinde halen elektriksiz yaşayan 1.2 milyar insana temiz, güvenilir, ucuz aydınlatma sağlamak. Teknolojisi yüksek kalite güneş enerjili led lambadan oluşuyor. Amaç sadece lambayı satmak değil, bir bakıma bu topluluklarda kişilerin kendi girişimlerini kurarak Little Sun satışından para kazanmaları da.

Little Sun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedeflerine doğrudan etki ediyor. Aydınlatmanın hayatımızdaki önemini aslında zaman zaman elektrikler kesildiğinde farkediyoruz. Fakat enerji kaynağının olmadığı bölgelerde aydınlatma, yerel ekonomiden eğitime çok geniş bir alana etki ediyor. İş yerlere daha uzun saatler açık kalabiliyor, dolayısıyla gelirler artabiliyor. Öğrenciler güneş battıktan sonra da okuyabildiği ve ders çalışabildiği için okul başarıları artıyor. Gazyağının yerine kullanıldığından, hava kirliliği yaratmıyor, yangınlara ve tehlikelere sebep olmuyor, gece vakti gerekli olan tıbbi müdahalelerde görüş açısını daha çok artıyor. 

Minik bir güneş hayatları aydınlatıyor.





http://www.littlesun.com/index.php?sec=impacthttp://www.littlesun.com/downloads/ls_downloads/LittleSun_Testimonials.pdf

Hiç yorum yok: