21 Kasım 2008 Cuma

Şu "Pre-cycling" dedikleri...


Gün geçmesin ki değişen yaşam tarzlarımızla ilgili yeni bir konsept ortaya atılmasın. Çevreyi koruma bilinci ile hareket eden ve Al Gore'un dediği gibi değişime hazır olanlar "geri dönüşüm" konusunda bugüne kadar çok şey yaptı. Şimdi de aramıza "Pre-cycling" katıldı.Ön dönüşüm diye tabir edebileceğimiz bu kavramın felsefesi aslında geri dönüşüme lüzum bırakmadan kullandığımız her ne ise onu atılmayacak bir formata sokmak. Bu bağlamda atılmayan alışveriş torbaları çok moda olmuştu. Hatta bu konuda WWF bez torbalar çalışması kayda değerdi. Ayrıca alternatif iletişim yöntemleri kullanmak da( kağıt işi yerine elektronik ortam) bir çözüm.

Ön-dönüşüm bilinci tüketiciye satın alma aşamasında bir öngörü sağlıyor. Aldığınız ürünün geri dönüşümündense tekrar tekrar kullanılabilmesi anlamlı. Her ürün grubuna uygulanamaz fakat yaşam tarzımızdaki küçük değişikliklerle bir "öndönüşüm" cü olmak pek de zor değil.


Öndönüşüm ve geri dönüşüm bilincine sahip olmak dolayısıyla tüketicilerin markalara bakışında da bir fark yaratmış durumda..Bu da en basitinden tekrar tekrar kullanım beraberinde daha az tüketim trendi ile gözlenebilir. Daha az tüketimin yaygınlaştığı bir pazardan pay almak ise biraz yeşile oynamaktan geçiyor. Bu kadar sömürülmüş bir kelimeyi kullanmak istemesem de sürdürülebilirlik lafı çok ağır kalıyor. Belki de buna da sadelikle yaklaşmak gerek."çevreye duyarlılık"...

Üretim süreçleriniz, ürünleriniz, ürünlerinizin avantajları, tekrardan el değiştirmesi mümkün bir ürünse getirisi, ambalajı, geri-dönüşüm alternatifleri...


Geleceği bu yönde kurgulamayan markalar kaybedecek gibi görünüyor. Nitekim hibrid arabaları ilk üretildiğinde( ki üretim sürecinden ömrünü tamamlamasına kadar çevreye duyarlılık konusunda en efektif yöntemler kullanılıyor), diğer otomotiv markaları uzak durarak kafada hesaplar yapıyordu. Şu anda ise bakın, bu trendi yakalamak için Ar-Ge departmanları nasıl çalışıyor???...Çünkü o marka, insiyatifi aldı ve değişen bir dünyada tüketicilerin değişen yaşam tarzlarına uygun o arabayı üretti.

Öndönüşümcü olmaya hazır mısınız? O zaman bunları bir inceleyin...

Hiç yorum yok: